WMS filteren met Query

Is het mogelijke om in jullie WMS’en te filteren met behulp van een Query in de request? Op de website van Esri wordt er hierover gesproken onderaan op Filtering features using the layerDefs parameter in WMS requests—ArcGIS Server | Documentation for ArcGIS Enterprise.

Concreet zouden we in de WMS van het GRB de kaartlaag Toponiem willen weergeven voor slechts één gemeente. Dus filteren op bijvoorbeeld NIS-code zou handig zijn. Een WFS van deze kaartlaag zou ook handig zijn.

We ondersteunen nu geen filtering op de WMS service zelf gezien dit een “vendor specifieke” extensie is op de WMS standaard. Een alternatief is een zelf gehoste SLD voor het presenteren van data op basis van een filter met als key value “SLD=https://yoururl/mysld.sld”.

Er is toch een WFS van het GRB? https://geo.api.vlaanderen.be/GRB/wfs?service=WFS&version=1.1.0&request=GetCapabilities

Inderdaad dat is een alternatief. Dan kan de rendering volledig clientside gebeuren. Met een externe SLD wordt de rendering door de server afgehandeld.

Die toponiemen zitten volgens mij niet in de WFS. Het zou inderdaad nog handiger zijn als ze daar in zouden zitten.

In de GRB WFS zit alvast wel de NIS-code. WFS GRB | Vlaanderen.be
Maar misschien zoek je het te ver? Je wil het toponiem voor 1 gemeente weergeven, als ik het goed heb? Of wil je die informatie gebruiken om alle data te filteren?

Het gaat niet over de gemeentenamen, maar over de toponiemen van deelgemeentes die beschikbaar zijn in de WMS versie.