Waarom geografische webdiensten implementeren?

Hoe kan er beter uitgelegd worden wat geografische webdiensten kunnen betekenen dan aan de hand van voorbeelden?

Een voorbeeld van implementatie van geografische webdiensten staat op de website van Departement Onderwijs en Vorming:
image

Aangezien scholen zowel uit Vlaanderen als uit Brussel op kaart moeten kunnen voorgesteld worden, wordt de WMTS van Informatie Vlaanderen gecombineerd met de UrbIS-WMTS. De WMTS van Informatie Vlaanderen wordt, in dit geval in Leaflet, als volgt aangesproken:
var GRB_grijs = L.tileLayer.wmts(‘https://tile.informatievlaanderen.be/ws/raadpleegdiensten/wmts’, {layer: ‘grb_bsk_grijs’,style: ‘’,tilematrixSet: ‘GoogleMapsVL’,format: ‘image/png’,attribution: mbAttr});
De combinatie van beide WMTSs gebeurt aan de hand van ‘L.layerGroup’:
var straten = L.layerGroup([URBIS_WMTS, GRB_grijs]).addTo(mapobject);

Een WMTS kan uiteraard ook gecombineerd worden met een WMS. De WMTS fungeert dan meestal als oriënterende achtergrondkaart en de WMS als informatieve laag bovenop de WMTS. De website van stad Gent maakt gebruik van zo’n combinatie om de lage-emissiezone op kaart voor te stellen:
image

Aan de hand van WFSs kunnen bepaalde gebieden op kaart aangeduid worden door het weergeven van de desbetreffende grens, dit is bijvoorbeeld geïmplementeerd in de Regiotool:
image

De Geolocation Service kan gebruikt worden om suggestielijsten van adressen weer te geven of om adressen op kaart voor te stellen. Stad Antwerpen gebruikt deze dienst op haar Percelen Informatie Platform:
image

Op de Watertoetstool wordt gebruik gemaakt van de Capakey REST Service om getrapt te kunnen zoeken naar kadastrale percelen:
image

Kent u ook knappe implementaties met geografische webdiensten? Deel ze hier!